martes, 6 de agosto de 2013

L'ateneu Barcelonès i Josep Plà.


.
Foto: Diari El Periodico. Interior del Ateneu Barcelonès
Barcelona ha estat, durant els dos últims segles, un centre important d’irradiació cultural. Els artistes s’hi han reunit, hi han discutit, s’hi han inspirat i expressat mantenint una valuosa continuïtat creadora. Proposem un breu recorregut històric,  molt breu, centrant-nos en el Ateneu Barcelonès i  Josep Plà..
«La inscripció de Josep Pla a l’Ateneu Barcelonès com a soci transeünt —primer estadi administratiu de l’afiliació a l’entitat— és del 5 de gener del 1918. 
La docta corporació fundada el 1860 s’havia traslladat el 1906 de l’antic estatge de la plaça del Teatre a l’actual casalot neoclàssic del número 6 del carrer de la Canuda, reformat pels arquitectes Josep Font i Gumà i Josep M. Jujol. [...]
»Els primers mesos d’ateneista els va transcórrer en solitari a la biblioteca del primer pis de la casa, aleshores la més nodrida i selecta de Catalunya. Hi va llegir amb una freqüència i una intensitat acusades. Mantindria tota la vida la condició d’àvid lector quotidià, adquirida des de molt jove. La seva assiduïtat el va portar a fer coneixença amb altres lectors i a establir lentament els primers lligams de tracte amb algun soci. [...]
»Josep Pla va evocar reiteradament l’ambient de la penya de l’Ateneu i va retratar amb precisió els membres d’una tertúlia que encarnava les inquietuds culturals de major actualitat en la Barcelona cosmopolita del moment. Sobre la influència que va tenir en ell, recordava el descobriment de “la complexitat”, igual que en el primer viatge adolescent de la mà del pare a Figueres.
»Deia exactament: “En aquella tertúlia, que fou, si no vaig errat, la cosa més divertida i apassionant que hi hagué a Barcelona en aquells anys, vaig fer el primer descobriment normatiu de la vida; vaig descobrir la complexitat. Tot el que havia après en el camp i en el poble, la Universitat —la sinistra Universitat del meu temps— ho havia, en gran part, sofisticat. Havia sentit el perill de caure en el cretinisme general progressiu universitari.”» (FEBRÉS, 1990)

Actualment el Ateneu Barcelonès, és un lloc recomanable per visitar. Es pot aprofitar la presentació d'un llibre, o qualssevol event per tal d'apropar-se i veure aquest lloc. Ara no hi ha l'ebullició cultural del segle XX, però és un lloc i un racó imprescindible i esperem que torni a florir com a centre cultural important en una Catalunya Independent.

Marta Adell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario