viernes, 21 de junio de 2013

Les rajoles de les voreres de Barcelona i el seu dissenyador: Puig i Cadafalch.

Puig i Cadafalch  va dissenyar les rajoles de les voreres de Barcelona











Puig i Cadafalch (1867-1956) és una de les figures més representatives del Modernisme català. A més de la seva trajectòria com a arquitecte, també destaca la seva tasca com a historiador de l'art i en els àmbits intel·lectual i polític de la Catalunya de l'època.
Les obres de Puig i Cadafalch en el camp de l’arquitectura s’integren plenament en el Modernisme català, especialment les primeres.

El modernisme fou un moviment cultural que va sorgir a Europa a finals del segle XIX i a principis del XX i va marcar les tendències més renovadores de la literatura, el teatre, l'arquitectura, les belles arts, la decoració, els mobles i altres objectes.

El moviment va rebre, segons els països, noms diferents. Als Països Catalans es va anomenar modernisme, a França es va dir Art Nouveau; als països anglosaxons, Modern Style, etc.

Tots aquests estils tenen punts en comú però no són iguals. El modernisme català fou el més variat de tots, el més popularitzat i ric.

De la seva extensa obra de Puig i Cadafalch a Barcelona, en destaquen: la Casa Amatller (1900), amb influències de l'arquitectura flamenca; la Casa Macaya (1901), on treu partit de l'estucat de la façana i la Casa de les Punxes, on va adoptar el gòtic flamíger.

El 1924 Puig i Cadafalch va patir una campanya de descrèdit i l'ajuntament dictatorial de Barcelona d'aquell període el va destituir del seu càrrec d'arquitecte de l'Exposició de Montjuïc.

Puig i Cadafalch també va fer construir les 4 columnes a Montjuïc, on s’haurien de restituir ara, perquè el que una dictadura va enderrocar, una democràcia ho ha de restituir.

Font: Tribuna Digital.

No hay comentarios:

Publicar un comentario